Arjantin, ekonomik deneylerin hep kötüye gittiği bir ülke iken, 2000’li yılların başındaki krizden sonra yeniden başı belaya girer. Geçen hafta açıklanan enflasyon 3 haneli rakamlarla devam ederken, özellikle Türkiye’den bakıldığında ülkeden faiz veya döviz haberleri pek iç açıcı görünmüyor. Kapalıçarşı başlığı altında tartıştığımız çoklu kur veya faiz haberleri Arjantin’in de yabancı olmadığı bir durum. Arjantin’deki ekonomik deneye ve çoklu döviz kuru sistemine daha yakından bakalım.
Ramazan Bayramı’nın ilk günü olup piyasalar kapalıyken ilgililer dışında izlenmezken, piyasa ekranlarına bir haber düştü; Arjantin Merkez Bankası (BCRA), enflasyonun beklentileri aşması üzerine faiz oranını 300 baz puan daha artırdı.
Mart ayında Arjantin’de enflasyon, tarihinin en kötü kuraklığının da etkisiyle, eğitim-öğretim döngüsünün başlamasıyla piyasa beklentilerini aşarak son 20 yılın en yüksek aylık artışına ulaştı.
Greg Iacurci’nin CNBC’deki Arjantin deneyimleri bize bu faiz artışının bir resmini çizerken, Kapalıçarşı’daki farklı kurlardan da biraz rahatsız olabiliriz.
“Mavi dolar”, İspanyolca’da “mağara” anlamına gelen “cueva” ile işlem görüyor. İspanyolca’da “değişim” anlamına gelen “cambio” diye bağırarak “herkesin bildiği sırlar” olarak da nitelendirilen “cuevaları” davet etmek için kişiler de var.
Arjantinliler parayı ya da “yastığın altına” saklamayı severler. Cazip gözaltında, bazı düşük gelirli Arjantinliler maaş çeklerinin bir kısmını “bir palet tuğla” satın almak için kullanıyor. “daha iyi zenginliğin evini” tuğla tuğla inşa edebiliyorlar.
Arjantin’deki son durumu inceleyen uzmanlar,
Kronik enflasyona dikkat çekiyor.
Yakın geçmiş için “@e507” değerlendirmesi,
Bir “deja vu” ölçüsü gibi geliyor.
2019’da paylaştığı bu görsele atıfta bulunan şu sözler dikkat çekiyor: “Düşük olanı ihracatçılar, yüksek olanı ithalatçı ve tüketiciler kullanıyor. Arbitraj yapan tek kurum devlet 🙂 Amacı malum: dış borcu ödeyemiyorlar ve ciddi kaynaklara ihtiyaçları var.” Yine “dış güçler” lehçesinde -import sıkıştırması- ile sonuçlanacak…”
Mevcut gönderiye yapılan yorumlar daha da farklı.
Akıllara bir endişe ve soru işareti yerleşirken,
Arjantin’in ünlü First Lady’si Eva Peron’a adanan “Benim İçin Ağlama Arjantin” müziği ironik bir hal alıyor.
Kara delik gibi
Bir zaman-uzay bükülmesi var.
Bu deney ve benzerlikler hakkında yorumlarınız nelerdir?