Sağlık

Ganglion kistine dikkat

Bezi sıkarken, kavanoz kapağını açarken ya da bardağı silerken bileğinizde ani şiddetli bir ağrı oluyor mu? Bileğinize yük bindirerek doğrulmakta zorlanıyor musunuz? Spor aktiviteleri sırasında bileğinizde şiddetli ağrıdan şikayetçi misiniz? Cevabınız ‘evet’ ise, sıkıntınızın sebebi el bileğinde gelişen ve yaşam kalitenizi olumsuz etkileyebilecek ağrılara yol açabilen ‘ganglion kisti’ olabilir!

Ellerin en sık görülen iyi huylu kistleri olan gangliyonlar eldeki tüm yumuşak doku tümörlerinin yüzde 50-70’ini oluşturur. Sıklıkla el bileğinin dorsal (sırt) ve vos (avuç içi) yanı sıra parmaklarda gelişebilirler. Çapları 1-2 cm’ye ulaşabilen bu kistlerin yaklaşık yüzde 50’si geçmiştir. Eğer kaybolmazlarsa tedavi gerektirirler çünkü kozmetik problem yaratmanın yanı sıra el bileğinin kullanımında şiddetli ağrıya ve ardından fonksiyonel kısıtlılığa da neden olabilirler.

Acıbadem Fulya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji / El Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kahraman Öztürk,   El bileklerinde ve parmaklarda görülen ganglionlar fark edildiğinde doktora başvurmanın değerli olduğunu kaydederek, “Bu kistler zamanla bilek hareketlerini ciddi şekilde kısıtlayabilen şiddetli ağrılara neden olabiliyor. Ayrıca bağ yırtıklarına bağlı gangliyonlar tedavi edilmezse karpal kemiklerde ilerleyici dejenerasyona ve el bileğinde instabiliteye yani instabiliteye, instabiliteye neden olabilirler. diyor.

 

Yavaş büyüyen şişliğe dikkat!

Dünyadaki insidans ile karşılaştırdığımızda ülkemizde her yıl yaklaşık 25 bin kişide ‘ganglon kisti’ tanısı konulmaktadır. Kimde, nasıl ve neden ortaya çıkacağı bilinmeyen bu kistler kadınlarda daha sık görülür. Hastaların en az %10’unda daha önce travmatik bir hikaye vardır ve tekrarlayan minör travma ganglion gelişimine neden olabilir. Müsin yani sümüksü sıvı ile dolu olan bu kistler çoğunlukla eklem kapsülü, karpal kemiklerin ortasındaki bağlar, tendon veya tendon kılıfı üzerinde oluşur. Kist pürüzsüz, beyaz ve yarı saydam görünür. Gangliyonlar genellikle yavaş büyüyen şişlik ile kendini gösterir. prof. Kahraman Öztürk, şişliğe ağrı, halsizlik ve kavrama gücünde azalmanın eşlik edebileceğini belirterek, “Hastalar sıklıkla artan aktivite döneminden sonra şişliğin büyüdüğünden ve ağrının eklendiğinden şikayetçidir.” diyor.

Ağrının nedeni ‘gizli’ gangliyon olabilir!

Özellikle bilek dorsalinde şişlik yapmadan ağrı ile başvuran abdominal ganglionlara da sık rastlanır. Karın dorsal bilek ganglionları 5 mm’den küçük olduklarından fark edilmeyen kistik lezyonlar olarak tanımlanırlar. prof. İma edilen dorsal bilek ganglionlarının görünen ganglionlara göre daha fazla ağrı şikayetine yol açabileceğini vurgulayan Kahraman Öztürk, “Gizli gangliyonlar açıklanamayan bilek ağrılarından sorumlu olabilir ve orantısız derecede hassas bir özellik gösterirler. Bu tip ganglion kistleri, kaldırma hareketi, kuvvetli kavrama, dönme hareketleri ve spor aktiviteleri gibi bilekte şiddetli ağrılara neden olabilir. diyor.

Nasıl teşhis edilir?

Klinik olarak yumuşak bir şişlik olması, muayenede basıldığında kist sıvısının hareket etmesi ve kistin transülliminasyonu tanı için genellikle yeterlidir. Kistin boyutunu ve boyutunu değerlendirmek için ultrason, karpal kemik tutulumunu değerlendirmek için radyografi kullanılır. “Gizli ganglion” durumunda manyetik rezonans görüntüleme daha gereklidir.

Tedavi ‘ameliyatsız yöntemle’ başlıyor

Ganglion kistinin tedavisi ameliyatsız sistemlerle başlamaktadır. Ağır aktivitelerden kaçınmak için bilek desteği atelleri ve ameliyatsız yöntemlerle ganglion kisti yüzde 40-50 oranında doğal olarak iyileşir.   3 ay boyunca sürekli bilek ateli kullanımı ile ağrı ortadan kalkabilir ve kist küçülebilir. Ancak %60 tekrarlama şansı vardır. Ultrason rehberliğinde kist içeriğinin boşaltılması şeklinde yapılan tedavide yine aynı oranda nüks gelişebilir. prof. Dr. Kahraman Öztürk,  volarin   Arter komşuluğundaki şişlik istirahat ateli ile azalmaz veya büyümeye devam ederse cerrahi tedavi uygulandığını belirten, “El bileği dorsal ganglionlarında aktivite ile oluşan veya egzersiz sırasında artan ağrılarda da cerrahi tedavi uygulanır. Spor Dalları.” diyor.

Artroskopik cerrahi tercih edilir

Cerrahi süreç ganglion kistinin açık veya artroskopik (endoskop ile yapılan minimal invaziv cerrahi) tekniği ile çıkarılmasını içerir. prof. Dr. artroskopik eksizyon yöntemi ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Pedikül yani kist sapının ve tüm ganglion yapısının çıkarılmasını içeren cerrahi teknikler sayesinde kistlerin tekrarlama oranı da önemli ölçüde azalmıştır. Volar ganglionların tekrarlama oranı biraz daha yüksek.” diyor.

Ortopedi ve Travmatoloji / El Cerrahisi Uzmanı Prof. hasta bileğini daha erken kullanmaya başlıyor.”

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu